Buck werkt als objectbeveiliger in een bibliotheek in een grote stad, een locatie waar de prachtigste verhalen en kennis zijn ondergebracht. Al 2,5 jaar is daar geen dag hetzelfde: “We zijn een openbaar gebouw, zoveel meer dan alleen boeken. De bibliotheek is vaak een eerste aanspreekpunt voor mensen uit de stad. We helpen bij het oplossen van problemen met zaken zoals DigiD, belastingaangifte en we bieden taallessen aan nieuwkomers. Ook organiseren we allerlei evenementen, van voorleesmiddagen tot computercursussen,” vertelt Buck. 

Maar Buck, je bent toch beveiliger? Horen deze taken dan allemaal bij jouw job? 
“Het hoort niet per se bij de beveiliging, maar je bent wel een eerste aanspreekpunt voor bezoekers. Officieel hoef ik mij er niet mee te bemoeien, maar ik vind dat alleen maar leuk. Dat sociale aspect op deze locatie is wel belangrijk, dat is niet voor iedereen weggelegd,” vertelt Buck.

“Deze locatie past perfect bij mij. De bibliotheek is ’s nachts niet open, dus ik draai alleen diensten overdag. Ik heb aangegeven dat ik dat liever niet doe en Securitas houdt daar gelukkig rekening mee. Ik werk graag als beveiliger bij openbare plekken, vanwege het sociale aspect. Ik heb al op meerdere locaties gewerkt bij Securitas, maar de bibliotheek past mij als een jas.” 

Met al die diversiteit in werkzaamheden en mensen zal je vast ook wel eens vreemde situaties hebben meegemaakt. 
“Ja zeker wel, sommige mensen zien de bibliotheek echt als hun huiskamer, bijvoorbeeld dak- en thuislozen en mensen met psychische problemen. Daar kan je wel overlast van hebben. Maar de meest gekke situatie is toch wel dat er een klant naar mij toe kwam met de mededeling dat er een man tegen de deur stond aan te plassen. Dan praat ik niet meer en zet ik je er meteen uit. Dat geldt ook voor mensen die een slok te veel op hebben, ze zijn op dat moment niet meer voor rede vatbaar. Gelukkig gebeuren dit soort dingen niet dagelijks.”

Daarvoor moet je wel sterk in je schoenen staan. Hoe ga je om met dit soort situaties? 
“Houd er altijd rekening mee dat een situatie binnen een split-second kan veranderen en dat je daarop moet anticiperen. Ik probeer een situatie altijd goed in te schatten, te waarschuwen, de situatie op een rustige manier op te lossen. Lukt dat niet? Dan blijf ik alsnog altijd rustig, overleg ik met het team en kunnen we in het uiterste geval de politie laten komen. Je opleiding legt een goede basis hiervoor, maar ervaring leert dat het ook in je persoonlijkheid moet zitten.”

Overleg met je team. Vertel…
“Dagelijks staan er een hoofdbeveiliger, een receptionist(e) en drie beveiligers op de vloer. Bij twijfel overleggen we altijd met elkaar en geven elkaar naderhand ook feedback. Daar worden we uiteindelijk allemaal beter van. Maar ook buiten werktijd is er genoeg gezelligheid. We spreken nog wel eens af of organiseren een uitje."

Zo te horen haal jij veel energie uit je werk, hoe is de balans met het leven buiten werk?
"Van je vrije tijd kan je pas echt genieten als je fijn werk hebt! En dat heb ik zeker. In mijn vrije tijd is fietsen en lezen mijn uitlaadklep. Je zou denken dat de bibliotheek daarom de perfecte werkplek is, maar ik kom daar echt niet toe aan lezen!"

Wij zijn blij dat Buck zo goed op zijn plek zit. Ook benieuwd naar jouw perfecte werkplek? Check hieronder de vacatures of neem direct contact met ons op via [email protected]. Wij kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden.